zira's words

Sunday, July 31, 2011

Barakah Ramadhan

RAMADHAN adalah sebuah bulan yang sangat erat dengan telinga setiap muslim, bahkan semenjak kecil ki ta telah dikenalkan dengan Ramadhan, kita semua mengetahui bahwa Ramadhan adalah bulan puasa, namun sangat jarang diantara kita yang mengerti apa arti Ramadhan dan makna yangterkandung dari kata "Ramadhan"itu sendiri.

Ramadhan secara leksikal berarti : membakar, amat panas. Penyebutan bulan Ramadhan -bulan ke-9 pada kalender Hijriah- sesuai dengan kondisi cuaca pada bulan tersebut."

Kita patut bangga menyaksikan semangat beribadah yang timbul saat bulan Ramadhan tiba, namun dalam kebanggaan tersebut kita lebih patut lagi bersedih karena fenomena yang ada adalah seakan-akan masyarakat kita menyembah Ramadhan dan bukan menyembah Tuhannya Ramadhan, kalau memang kita menyembah Tuhannya Ramadhan maka tidak sepatutnyalah kita bermalas-malasan beribadah di luar bulan Ramadhan tersebut.

Ramadhan adalah sebuah kata yang terbentuk dari lima huruf, dan setiap hurufnya memiliki makna tertentu yaitu : Ra : rahmat (rahmat Allah), Mim : maghfirah (ampunan Allah), Dhod : Dhommanun li al jannah (jaminan untuk menggapai surga), Alif : Amaanun min an nar (terhindar dari neraka) Nun : Nurullahi al Azizi al Hakim al Ghofuuri ar Rahiim (cahaya dari Allah swt yang maha kuasa dan bijaksana, maha pengampun dan pengasih.)

Saat kita telaah makna yang terkandung dalam kata ramadhan tersebut kita akan semakin meyakini bahwa datangnya bulan Ramadhan adalah membawa sebuah keberkahan dari Allah SWT untuk kita sebagai hamba-Nya. Hal ini sesuai sabda Nabi Muhammad SAW dalam haditsnya, Artinya : dari Abi Hurairoh RA, bahwasanya nabi Muhammad SAW berkata saat Ramadhan telah tiba: telah datang kepada kalian bulan yang penuh berkah, pada bulan tersebut engkau diwajibkan berpuasa dan dibukalah pintu-pintu surga dan ditutuplah pintu-pintu neraka dan syaithan-syaithan di belenggu, dalam bulan tersebut ada satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan, barang siapa yang tidak mampu mendapatkan kebaikan bulan ramadhan tersebut maka haramlah baginya surga. Riwayat Ahmad, an Nasa'i, dan Baihaqi.

Dari hadits di atas terdapat kaitan yang sangat erat dengan bulan Ramadhan itu sendiri, rahmat dan magfirah adalah dua sisi yang sangat erat bagaikan dua sisi pada uang logam yang tak terpisahkan, disaat Allah SWT menurunkan rahmat-Nya maka maghfirah-Nyapun turun mengiringi, demikian juga sebaliknya. Ketika rahmat Allah SWT yang diiringi oleh maghfirah-Nya ini telah mengalir maka jaminan mendapatkan surga dan terhindar dari neraka telah menanti.

Namun hal ini semua hanya bisa didapat ketika kita bisa mendapatkan Nur Illahi yang maha Agung dan Bijaksana, maha Pengampun dan Pengasih. Jadi rangkaian huruf dari kata Ramadhan ini adalah sebuah pemaparan yang sangat jelas dalam proses perjalanan mendapatkan kebahagiaan.

Seolah Ramadhan membisikkan makna "Rahmat dan Magfirah Allah swt yang pasti berbuah jaminan untuk masuk surga dan terhindar dari api neraka hanya bisa diraih dengan cara mengikuti cahaya bimbingan dari Allah SWT. Allah SWT berfirman :Barang siapa yang tidak diberi cahaya oleh Allah SWT tiadalah dia mempunyai cahaya sedikitpun. Alquran : an Nur 40.

Dan cahaya tersebut adalah Alquran yang Cahaya (Allah SWT) turunkan kepada Cahaya (Muhammad saw) di bulan Ramadhan yang penuh cahaya ini.

"Allah SWT berfirman dalam Alquran : artinya "Wahai orangorang yang beriman telah datang kepada kalian petunjuk dan kami turunkan kepada kalian cahaya (Alquran) yang memberikan penjelasan. Alquran : an Nisa 174"

Kaitan ini sangatlah jelas di paparkan oleh Rasulullah SAW. dalam sebuah haditsnya, Beliau bersabda : artinya " Alquran dan puasa memberikan syafaat kepada hamba yang berpuasa pada hari kiamat, puasa berkata, wahai Tuhan, aku telah mencegahnya dari makan dan syahwat maka jadikanlah aku syafaat baginya, dan Alquran berkata, wahai Tuhan aku mengakibatkanya tidak tidur waktu malam maka jadikanlah aku syafaat baginya maka keduanya menjadi syafaat.

Riwayat Ahmad, Tibrani, Hakim berkata Shohih dalam kategori imam Muslim.

Mari kita isi Ramadhan ini dengan mencintai Alquran yang merupakan mukjizat terbesar sepanjang zaman, di kagumi para ilmuwan, disambut gembira para cendikiawan,, orientalis murni tunduk penuh kekaguman, diterima setiap lapisan dan membacanya tak akan bosan, membaca, mempelajari, menelaah, dan mengaflikasikannya adalah sebuah amal kebajikan.

Dengan kecintaan ini kita harapkan bisa meraih nilai plus dari bulan Ramadhan ini yang dijanjikan oleh Rasulullah SAW dalam haditsnya, artinya "barang siapa berpuasa Ramadhan disertai keimanan dan dan "ihtisaban (karena Allah dan hanya mengharap pahala dari-Nya) maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu. al hadits riwayat Bukhori, Muslim, Tirmizie dan Nasa'i.

Dalam hadits lain yang diriwayatkan oleh Abu Hurairoh, Beliau bersabda, artinya : barang siapa "qiyam" melaksanakan Ibadah, sholat dll) dalam bulan Ramadhan disertai keimanan dan "ihtisaban (karena Allah SWT dan hanya mengharap pahala dari-Nya maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu. Al Hadits diriwayat Bukhori dan Muslim.

Shiyam dan Qiyam menghantarkan kita menggapai nilai plus tersebut hingga kita bisa keluar dari bulan yang penuh berkah ini dengan predikat diampuni.

Ramadhan yang penuh berkah ini bukanlah sebuah pemberian gratis dari Allah SWT, justru sebaliknya adalah sebuah hutang yang kita pinjam dengan jaminan yang sangat mahal, yaitu berkurangnya umur sebanyak satu tahun.

You And I

Thursday, July 28, 2011

!! YoU aNd I !!

yeahh~~~ pada 28 julai 2011 yg indah boyfriend telah membuat persembahan di m!countdown dgn lagu YOU AND I !!!!! ramai yg dah ubah style, kwangmin rambut makin pendek, youngmin rambut kaler coklat gelap pulak, donghyun rambur kaler hitam pula! persembahan diorang mmg terbaiklah!!  cool abes!! lagi2 MY LOVE KWANGMIN!! SGT LA CHARMING!!


ini dia sedikit halwa mata utk korang sume~~


tengok, handsome kan MY LOVE KWANGMIN?? ^__^








hah~ kalau ade korang2 yg tak dgr lagi lagu YOU AND I ni, baik korang dengarlah~ ini dia halwa telinga+mata utk korang~




apa?? lagu ni sedap?? memanglah, kan ku dah cakap tadi.. apa?? korang rasa macam nak nyanyi sekali? boleh2~ ku sediakan lirik sekali ni hah~ halwa mulut pulak ye~~




Lyrics from “You and I”
I Know
We can’t go on.. but..
It’s Brave
Let’s go~
Nun gamgo nuntteul ttaemyeon
Niga eoptaneun ge shirheo
Uri heeojingeol ara
Ireon hyeonshiri nan shirheo
Bamsaeweo heullin nunmuri meomchujil anha
Neo eopshi ije nan eotteohke sara
Neoeui gieogi nan jiweo jiji anha
Baby can we turn back the time
You & I.. (I .. I .. I .. I)
Heeojil su eopseo
Pogi hal su eopseo
You & I.. (I .. I .. I .. I)
Eotteohke dwen geonji
Chueok sogeui mweonji neomu seulpeo
You & I.. (I .. I .. I .. I)
You & I imi neujeotteon geol ara
You & I.. (I .. I .. I .. I)
You & I
Inseparable
Uri duri gachi gatteon got
Uri duri duri matchweo ibteon ot
Modeun ge da geudaero
Naneun idaero
Kkeutnael su eopseo
Just can’t let it go
You & I we’re meant to be
Ibyeoreun jamshi you’re my destiny
Jigeumeun danji seulpeun melody
Urineun dashi sarangeul nanuri
Bamsaeweo heullin nunmuri meomchujil anha
Neo eopshi ije nan eotteohke sara
Neoeui gieogi nan jiweo jiji anha
Baby can we turn back the time
You & I.. (I .. I .. I .. I)
Heeojil su eopseo
Pogi hal su eopseo
You & I.. (I .. I .. I .. I)
Eotteohke dwen geonji
Chueok sogeui mweonji neomu seulpeo
You & I.. (I .. I .. I .. I)
You & I imi neujeotteon geol ara
You & I.. (I .. I .. I .. I)
You & I
Inseparable You & I
Neomu bogo shipjiman (I miss you my love)
Neomu gatgo shipjiman (I ain’t got your love)
Neomu sarang hajiman (I love you girl girl)
Ijeneun eojjeol su eopneun uri sai ingeol
You & I.. (I .. I .. I .. I)
Heeojil su eopseo
Pogi hal su eopseo
You & I.. (I .. I .. I .. I)
Eotteohke dwen geonji
Chueok sogeui mweonji neomu seulpeo (OOH~)

                                                                        Translation
I know we can’t go on, but
It’s brave, let’s go
When I close my eyes, open them,
And see that you’re not there, I hate it
I know that we broke up
I hate this reality
The tears I shed at night won’t stop
Now how can I live without you?
I can’t erase you from my memory
Baby can we turn back the time?
You and I… I-I-I-I
We cannot break up, I cannot give up
You and I… I-I-I-I-I
How did this happen?
Whatever is in the memories, it’s so sad
You and I… I-I-I-I
You and I know that it’s too late
You and I… I-I-I-I
You and I…
Inseparable, the places the two of us were together
The matching clothes that the two of us wore
Everything is normal now, I cannot end like this
Just can’t let it go, You and I we’re meant to be
Break up for just a moment, you’re my destiny
Just a sad melody, let’s show love again
The tears I shed at night won’t stop
Now how can I live without you?
I can’t erase you from my memory
Baby can we turn back the time?
You and I… I-I-I-I
We cannot break up, I cannot give up
You and I… I-I-I-I-I
How did this happen?
Whatever is in the memories, it’s so sad
You and I… I-I-I-I
You and I know that it’s too late
You and I… I-I-I-I
You and I…
Inseparable you and I
I really miss you (I miss you my love)
I really want you (I ain’t got your love)
I really love you (I love you girl-girl)
Our relationship can’t be helped anymore
You and I… I-I-I-I
We cannot break up, I cannot give up
You and I… I-I-I-I-I
How did this happen?
Whatever is in the memories, it’s so sad

ok, sekarang ku nak umumkan kepada peminat2 boyfriend di luar sana! epop bulan ogos ni~ back cover nya ada BOYFRIEND!! jadi korang mesti beli , faham??? 

jadi pastikan beli , ok?? tak sabar nya!!
baiklah, jumpa lagi di lain post ok~ annyeong nae sarang~




Monday, July 25, 2011

your smile UU,

when you smile, i feel that my heart is beating..
your smile, is the most charming smile i ever seen..
your smile, make me smile..
your smile, make me happy..
your smile, make my day complete..
your smile, make my days full of colours..
you know what.. because of your smile..
i have fallen for you..
so, please, keep smiling.. smile for me.. 
then, we can go through our life,
with cheers and smiles..



keep smiling kwangmin!!

Sunday, July 24, 2011

ALHAMDULILLAH~

minggu lepas, aku ada ujian, seminggu je.. tapi, semput aku nak baca buku~ satu hari dekat 5 paper!!
bayangkan, 11 subjek~ 3 hari je!! peh~~ aku pun wat la rutin harian aku lau nak ujian~ bangun pg pkul 4 then study~ hoho~ ngantuk woo~~ haru pertama~ selasa~ ok je rasanya~ hari kedua~ rabu~ last paper hari tu wat aku rasa takut sgt!! paper itu ialah fizik!!! peh~~ tak tau nak ckp ape la~ da nak abes mse ni aku bwu jwb sket~ pas2 boleh plak aku ngantuk!! aku pun dgn tension nye~ guna lah ilmu yg ada di dada ni, jawablah sampai habis~ yg paling sakit, da la masa ujian fzik 2 , cikgu hajar (cikgu fizik aku) yg jaga kelas!! sabo je~ pas abes masa, cikgu hajar boleh plak ckp, "saya bg soalan senang je ni, sape dpt bwh 40, lari dekat padang"
wooosshh!! dlm hati aku~ senang sgt lah soalan ckgu 2~ lari padang plak 2!! what the heaven~ cuaklah aku~
sampai dlm hati, aku ckp~ lau aku ade xlulus ujian kali ni, fizik la yg aku xlulus!!~ pehh~~ pagi jumaat sblum g skola, aku doa byk2~ aku mohon lulus fizik~ takut sgt tak lulus~ aku tak nak nt mak marah~ mse hari 2~ dpt tau markah math, addmath, bi, dan yg paling aku tunggu2( or not) fizik~ takut gila dowh!!
kawan2 aku pg blik gru nak tgk markah~ aku pg teman wiwin jumpa ckg mse 2~ then aku pg bilik guru, fathiah bgtau aku aku dpt 62 utk fizik!!!!!! ALHAMDULILLAH!!! syukur tak terhingga!! aku lega gila!! mse usrah ptg 2, aku siap wat sujud syukur( 1st time) . aku syukur sgt2~ mudah2an paper yg lain pun sukses jugak~ aminn~~ thank you ALLAH~~ <3

Thursday, July 21, 2011

!!HaPPy ToGeThEr!!

thank you for~http://iloveboyfriendband.wordpress.com/


                                                                             PART 1
                   


PART 2
                 


PART 3
                 


PART 4
                  

my mission after this is to download all of these video!! hwaiting!!!
BOYFRIEND FIGHTING!!!

Wednesday, July 20, 2011

JuST BeCaUSe...

‎"Just because I’m quiet it doesn’t mean I don’t have a lot to say.
Just because I appear happy doesn’t mean everything’s okay.
Just because I forgive doesn’t mean I forget.
Just because I don’t listen to you doesn’t mean I don’t care.
Just because I don’t show my feelings doesn’t mean I don’t have any.
Just because I don’t say I love you doesn’t mean I don’t."





~saranghae kwangmin~

Monday, July 11, 2011

angkara secawan vico~

kejadian ni baru je berlaku~ ye , angkara secawan vico~



tadi , lepas salin esei BI, aku nak buat air vico and roti bakar~ sambil2 tu aku nak download video~ then bakar la roti~ masak la air~ selepas itu~ aku nak buka tin susu~ isshh~~ susah nye~ aku pun bwklah tin susu 2 pg kat mak aku~ mak aku pun try la bkak, last2 tmpat nak bukak 2 plak yg tertanggal~ mak aku suh ambilkan pisau atau gunting~ aku pg la dapur, bnde ptama kau nampak~ gunting~ aku ameklah gunting ~ bg mak aku~ mak aku bukakanlah~ tp sikit je~ mak aku suh aku buka pas 2~ aku pun pg la dapur~ nak buka ni~ jari aku terlanggar penutut tin tu~ lalu berdarah la~ aku cepat2 basuh luka aku tu~ tp aku tgk luka 2 besar gak la~ dlm 1cm~ aku basuh punya basuh~ darah x berhenti2 gak~banyak plak tu darah yg kuar~aku rasa mcm tgh mendonor darah plak~ pas2 aku rasa pening~  aku ckp dgn mak aku yg aku luka~ aku pun pg ruang tamu~ pening sgt~ aku rasa nak pitam~ telinga aku berdesing~ mmg sgt pening~ aku terus terduduk~ last2 aku baring~ mak aku yg watkan air vico 2~ huhu~ sabo je~ ini pengalaman pertama aku nak pitam~ hoho~ inilah die tisu yg telah aku gunakan di saat kecemasan td~ huhu~



sakit woo~ inilah die~ angkara secawan vico~ ^^, ~

Wednesday, July 6, 2011

!!!ELeCoLDxHoT!!!

waahhhh!!!!!! ecx menang showdown tahun ni!! gembira betul aku!! aku dgn semangatnya mengundi ni, walaupun x dpt tgk show diorg dari mula sbb ada tuisyen, tp aku puas hati! wahhh!!! fuh2~~~ diorg ni mmg terbaiklah!! ecx teruskan usaha korg ok??!! keep fighting!!

elecoldxhot the champion!!

sick performances!

you guys are the best!!!!

keep fighting!!!!


program motivasi~

minggu lepas , aku pergi ke satu program motivasi spt yg tertera di bawah ni~

program ni diadakan dekat tawar farm n plantation~

aku mula2 rasa was2 nak pergi sbb aku jarang pergi program jauh2~ tapi aku tekadkan juga hati aku ni, aku nak pergi~ jadi aku dan kwn2 aku pun pergilah, 7 org termasuk aku~

dekat sana best sgt lah!! dapat byk pengajaran , jumpa kawan baru, tp org kata, kalau ade manis, pasti ada juga pahit nye, aku rasa aku da buat budak dr skolah lain sakit hati, aku cume nak gurau je, aku takut diorg ambil serius pulak~~ mudah2an tak lah kan~~

last day kat sana kitorg pun ambil gambar sebyk2nya utk kenangan.. hehehe~~
the camera like us!!

this is me!

pokok dgn kitorg, mne lagi cantik??

saranghae~

gyaaahhh~~

kami ibarat pohon bunga~

peace all~~

come on~



smart!

baiklah~ sekian sahaja laporan dari ku, ingat zira ingat kwangmin~ ^^, ~